September voelt als januari

September voelt een beetje als een mini-Nieuwjaar, de zomer is voorbij, scholen zijn opnieuw gestart en binnenkort verandert het seizoen terug. Voor velen opnieuw een moment om te starten. Het brengt structuur en focus terug in ons leven—en hoewel ik hou van chaos, ben ik blij met de houvast aan structuur die daarbij komt kijken! Als zulke momenten samenkomen, ervaren we iets dat onderzoekers het "Fresh Start Effect" noemen.

Het Fresh Start Effect is het idee dat bepaalde momenten in het jaar, zoals een nieuw seizoen of een mijlpaal, ons een mentale boost geven om opnieuw te beginnen en te herfocussen. September, met zijn 'back-to-school' energie, is zo’n moment. En als we weten hoe we hiervan kunnen profiteren, kunnen we de komende maanden de meest productieve en impactvolle van het hele jaar maken—vooral als het gaat om onze doelen.

Heb je moeite met het zetten van een doel? Ik ook soms!

Ik heb dit jaar al goede vooruitgang geboekt met mijn jaarlijkse doelen, vooral door mijn richting te bepalen nadat mijn leven een 180° ommezwaai kreeg. De work-life balance loopt aangenaam naar mijn aanvoelen. Ik heb al heel wat mogen reizen dit jaar. Noon.backoffice is aan het groeien en het voelt geweldig om even stil te staan bij wat ik al bereikt heb.

Maar er is ook een doel dat moeilijk blijft: die avondroutine op punt krijgen. Dat wil zeggen op tijd in bed kruipen, ontprikkelen en die iPhone aan de kant leggen. Met andere woorden, zorgen dat er kwalitatieve slaap is zodat je er de volgende dag de vruchten van kan plukken. Herken je dat? Blijf dan lezen. Ik heb wat oplossingen voor je.

Als je jaar niet is verlopen zoals gepland — er komt altijd wel iets tussen — maak je geen zorgen. September biedt de perfecte kans om opnieuw te beginnen en je te herfocussen; je hoeft niet te wachten tot januari.

Zo haal je het meeste uit het Fresh Start Effect voor je eigen doelen:

1. Herzie je doelen (of stel er 2 à 3 voor het eerst)

Als je in januari doelen hebt gesteld, is dit het moment om ze opnieuw te bekijken. Voelen ze nog steeds relevant aan? Zo niet, werk ze dan bij om te passen bij waar je nu staat. Of, als je dit jaar nog geen specifieke doelen hebt gesteld, is het nog niet te laat! Kies twee tot drie doelen waarop je je tussen nu en het einde van het jaar wilt focussen.

Een van de krachtigste aspecten van het stellen van doelen is dat het je helpt om te verbinden met wat je echt wilt. Dus, hier is een vraag voor jou: "Als we hier op 31 december zitten, wat moet je dan tussen nu en dan bereiken om je goed te voelen over hoe je jaar is gegaan?"

Nu je een algemeen idee hebt van wat je wilt bereiken, zorg ervoor dat je doelen voldoen aan het "SMARTER" kader. Dit kader zorgt ervoor dat je doelen geoptimaliseerd zijn voor succes, vooral in een korte tijdspanne. Het is ook een geweldige bron als je nieuw bent in het stellen van doelen of als je het gevoel hebt dat je nog niet de juiste tools hebt om te slagen.

2. Verbind opnieuw met je 'waarom'

In de drukte van het dagelijkse leven is het makkelijk om uit het oog te verliezen waarom je bepaalde doelen in de eerste plaats hebt gesteld. Maar door je dieperliggende motivatie opnieuw te bekijken, kun je je energie weer aanwakkeren. Van een coach leerde ik: "Als je 'waarom' sterk is, volgt de 'hoe' vanzelf." Sla deze stap niet over—dit is de brandstof die je gaande houdt.

Waarom heb je deze doelen gesteld? Wat is de drijvende kracht erachter? Is het financiële vrijheid, meer tijd met familie, of je gezondheid verbeteren? Schrijf je 'waarom' op onder elk doel op de doel-detailpagina van je NOON Planner om een visuele herinnering te creëren aan het grotere plaatje.

Je 'waarom' kennen houdt je gegrond wanneer het moeilijk wordt en helpt je door te zetten als je de neiging hebt om op te geven. Bekijk je doelen en doel-detailpagina's elke week wanneer je je Weekoverzicht voltooit. Dit is een geweldige manier om je doelen zichtbaar te houden en emotioneel verbonden te blijven.

3. Vernieuw je rituelen

Rituelen zijn de geheime saus om je doelen te bereiken omdat ze je helpen je voor te bereiden op succes. Ze stellen je in staat om de persoon te worden die de doelen kan bereiken die je hebt gesteld door je geest, lichaam en ziel te trainen en te voeden zodat je op je best kunt presteren.

Maar soms hebben onze rituelen een opfrisbeurt nodig. Niet alleen zijn de seizoenen van het jaar veranderd, maar misschien ook het seizoen van je leven. Dit is een goed moment om je routines te evalueren—dienen ze je nog? Zo niet, pas ze dan aan. Misschien heeft je ochtendroutine meer stille tijd nodig, moet deze korter zijn, of moet er een nieuw element aan worden toegevoegd op basis van wat je wilt bereiken.

Als je hulp nodig hebt bij het samenstellen van een krachtige maar haalbare ochtendroutine, raad ik The Miracle Morning van Hal Elrod aan. Ik lees het momenteel en vind dat het perfect aansluit bij de Noon Planner.

4. Verbind je opnieuw met de Top 3 van de dag

Als je de Noon Planner gebruikt, weet je hoe krachtig de top 3 van de dag kan zijn. Dit zijn de drie taken die in lijn liggen met je doelen en sleutelprojecten en die, als ze voltooid zijn, de dag tot een succes maken. Als je deze gewoonte hebt laten varen, is dit het perfecte moment om je opnieuw te verbinden met het starten van je dag met helderheid en intentie door je top 3 te bepalen.

Het mooie van de dagelijkse top 3 is dat het je behoedt voor het gevoel van overweldigd zijn door eindeloze to-do lijstjes. Het dwingt je om je te concentreren op wat echt belangrijk is en creëert momentum. Of het nu gaat om een werkproject, een fitnessdoel, of een persoonlijke relatie, de top 3 helpt je om doelgericht te blijven en betekenisvolle vooruitgang te boeken.

Om het makkelijker te maken om deze gewoonte te onthouden, laat je je Noon Planner naast de stoel liggen waar je meestal van je ochtendkoffie geniet. Leg hem voor het slapengaan klaar en open hem op de pagina van de volgende dag. Zodra je gaat zitten, word je eraan herinnerd om je dag te plannen. (Ik leg alle onderdelen van mijn ochtendritueel klaar zodat ik niet hoef na te denken over wat ik nodig heb als ik mijn dag begin.)

Wat nu?

Als je dit "mini-Nieuwjaar" ingaat, neem dan een paar momenten om je doelen te herzien, opnieuw te verbinden met je waarom, je rituelen op te frissen, en je opnieuw te verbinden met je dagelijkse top 3. Het gaat niet om perfectie—het gaat erom dat je je opnieuw afstemt op wat het meest voor jou telt terwijl we de laatste paar maanden van het jaar ingaan.

Laten we samen het meeste halen uit de rest van dit jaar!

Vorige
Vorige

Dag van de Checklist: Hoe slimme lijsten je werkdag kunnen transformeren

Volgende
Volgende

Plezier vinden in je dag